Palvelut

Reseptin toimittaminen

Pääsääntöisesti toimitamme reseptit niin sanottuna suoratoimituksena, eli asiakas saa lääkkeet saman tien mukaansa. Reseptiasiakkaita palvelemme vuoronumerojärjestyksessä. Apteekissa on sekä seisoma- että istumapaikkoja.

Lääkemääräys voi olla joko paperinen tai sähköinen. Ensin tarkastamme lääkemääräyksen, ja sen jälkeen teemme siihen merkinnät joko kirjaamalla tai sähköisesti riippuen lääkemääräyksen laadusta. Lääkemääräyksestä tarkastamme aina annostusohjeen. Tarvittaessa selvitämme lääkkeen yhteensopivuuden muiden käytössä olevien lääkkeiden kanssa. Jos lääkkeelle on olemassa edullisempia rinnakkaisvalmisteita, kerromme niistä lääkkeen toimituksen yhteydessä. Lääkeneuvonnalla varmistamme lääkkeen oikean ja turvallisen käytön. Lisäksi kerromme, kuinka lääke tulee säilyttää.

Kun potilas tulee noutamaan sähköistä lääkemääräystä: potilaan tulee osoittaa luotettavasti henkilöllisyytensä. Henkilöllisyyden osoittamiseen riittää esimerkiksi potilasohje, Kela-kortti tai henkilöllisyystodistus. Potilaan suullinen suostumus tarvitaan reseptien yhteenvedon tulostamiseen ja lääkemääräyksen mitätöintiin. Muuten tietojen hakuun riittää suullinen pyyntö.

Kun asiamies asioi potilaan puolesta apteekissa sähköisen lääkemääräyksen kanssa: lääkkeen ostajan tulee osoittaa luotettavasti, että hänellä on oikeus vastaanottaa lääke (potilasohje, potilaan Kela-kortti). Reseptien haku reseptikeskuksesta toimittamista varten ei edellytä potilaan erillistä suostumusta. Potilaan allekirjoittama valtakirja tarvitaan reseptien yhteenvedon tulostamiseen, kokonaislääkityksen selvittämiseen, lääkemääräyksen mitätöintiin ja uusimispyynnön tekemiseen. Potilas voi antaa valtakirjan asiamiehelle joko yhtä asiointikertaa varten tai kolmeksi vuodeksi. Valtakirja on aina apteekkikohtainen.

Huoltaja voi hakea alaikäisen potilaan sähköisiä lääkemääräyksiä. Alaikäinen voi itse antaa asiamiehelle suostumuksen reseptikeskuksen tietojen hakuun, kun hän on täyttänyt 15-vuotta.

Potilaat voivat itse katsoa omia sähköisiä reseptejä www.kanta.fi –sivuilla. Palveluun kirjaudutaan pankkitunnuksilla. Apteekki ei voi antaa puhelimitse tietoja asiakkaiden sähköisistä lääkemääräyksistä, sillä puhelimessa emme voi varmistua asiakkaan henkilöllisyydestä.

Kela-korvaukset

Lääkkeiden hinnasta vähennetään suoraan sairausvakuutuskorvaus Kela-kortin ollessa mukana. Asiakkaan hakiessa omia tai alaikäisen lapsen lääkkeitä sairausvakuutustiedot voidaan hakea sähköisesti Kelasta, jolloin Kela-kortin ei tarvitse olla mukana. Toisen puolesta asioidessa ei sairausvakuutustietoja voida hakea sähköisesti Kelasta ilman valtakirjaa, jos Kela-kortti ei ole asiamiehen mukana.

Vuoden 2016 alusta alkaen voimaan tuli vuosikohtainen 50 euron alkuomavastuu. 50 euron alkuomavastuu koskee kaikkia yli 18-vuotiaita. Alkuomavastuu tarkoittaa sitä, että jokainen ostaa 50 eurolla Kelan korvattavia lääkkeitä  ilman korvausta, ja sen jälkeen korvaus tulee normaalisti loppu vuoden ajan.

Peruskorvattavista lääkkeistä Kela korvaa 40 prosenttia. Alemman erityiskorvausluokan lääkkeistä Kela korvaa 65 prosenttia. Ylemmän erityiskorvausluokan lääkkeissä on kiinteä 4,50 euron omavastuuosuus / lääke. Jos lääkeostosi ylittävät Kelan määrittämän vuotuisen kattosumman, maksat korvattavista lääkkeistä vain kiinteän 2,50 euron omavastuuosuuden / lääke. Vuonna 2018 kattokorvausraja on 605,13 euroa.

Reseptien uusiminen

Sähköiset reseptit lähetämme uusittavaksi terveyskeskuksiin sähköisesti reseptin toimituksen yhteydessä tai erillisen asiointikerran yhteydessä. Lääkärillä on kahdeksan päivää aikaa uusia sähköinen resepti. Mikäli lääkäri ei ole tässä ajassa uusinut reseptiä, reseptin uusimispyyntö vanhenee. Sähköisten reseptien uusimispyyntöjen lähettäminen on asiakkaillemme maksutonta. Asiakkaan antaessa matkapuhelinnumeronsa järjestelmään, järjestelmä lähettää automaattisesti tekstiviestin, kun lääkäri on uusinut reseptin.

Yksityislääkärin kirjoittamat reseptit uusimme puhelimitse. Näistä veloitamme viiden euron palvelumaksun.

Sairaalassa kirjoitetut reseptit uusitaan Lappeenrannassa pääsääntöisesti omalla terveyskeskuslääkärillä tai kontrollikäynnin yhteydessä sairaalassa.

Schengen -todistus

Laadimme apteekissamme sinulle Schengen -todistuksen tullia varten, kun matkustat Schengen -maahan (Ruotsi, Norja, Tanska, Islanti, Saksa, Belgia, Ranska, Alankomaat, Itävalta, Luxemburg, Espanja, Portugali, Italia, Kreikka, Viro, Latvia, Liettua, Puola, Tsekki, Slovakia, Unkari, Slovenia ja Malta) ja sinulla on käytössä huumausaineiksi tai psykotrooppiseksi aineiksi luokiteltavia lääkkeitä, jotka olet ostanut apteekistamme. Schengen -todistuksen saamiseksi sinun tulee asua vakituisesti Suomessa. Kun tulet hakemaan Schengen -todistusta, ota mukaasi lääkepakkaus, lääkettä koskeva lääkemääräys ja passi. Todistus on voimassa 30 vuorokautta matkan alkamispäivästä. Schengen-todistuksen hinta on 10 euroa / kappale.

Itsehoitovalmisteet

Ilman reseptiä saatavia itsehoitolääkkeitä voi lyhytaikaisesti käyttää lieviin ja tilapäisiin oireisiin.  Jos oireet eivät helpota muutamassa päivässä, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin. Edistämme ihmisten yleistä terveydentilaa ja hyvinvointia antamalla ohjeita ja myymällä terveyttä ylläpitäviä tuotteita.

Itsehoito-osastollamme on kattava valikoima itsehoitolääkkeitä, luontaistuotteita, vitamiini- ja hivenainevalmisteita, apteekkikosmetiikkaa, perusvoiteita ja haavanhoitotuotteita. Itsehoito-osastollamme palvelee farmaseutti tai proviisori, joka neuvoo oireen tunnistamisessa ja oikean tuotteen valinnassa. Meiltä saat S-bonusta itsehoitovalmisteista, joita ei ole rekisteröity lääkkeiksi.

Lääkkeenvalmistus

Apteekeissa tapahtuva lääkkeenvalmistus on pienentynyt, mutta apteekillamme on edelleen valmiudet valmistaa asiakkaille tarvittavia lääkkeitä. Valmistamme lääkärien määräämiä ex-tempore –valmisteita sekä varastoon valmistettavia tuotteita, kuten mentolirisiiniöljyspriitä, päänsärkypulvereita ja kamferitippoja.

Lääkkeiden koneellinen annosjakelupalvelu

Tarjoamme asiakkaille annosjakelupalvelua, jossa toimitamme lääkkeet asiakkaalle kerta-annospusseissa. Kerralla toimitamme kahden viikon lääkkeet. Koneellinen annosjakelupalvelu sopii hyvin sellaisille asiakkaille, joilla on käytössä useita säännöllisesti käytettäviä lääkkeitä ja lääkkeiden käyttö on vakiintunutta. Annosjakelupalvelu sopii sekä kotisairaanhoidon että yksityisille asiakkaille.

Annosjakelupalvelu veloitetaan viikkomaksu. Maksu hoidetaan joko suoraveloitussopimuksella tai kerran kuukaudessa lähetettävällä laskulla. Annosjakelussa syntyy säästöä, sillä siinä hinnoitetaan vain kahden viikon lääkkeet kerrallaan. Lääkityksen vaihtuessa ei jää käyttämättömiä lääkepurkkeja kotiin. Lisäksi koneellisessa annosjakelussa käytetään edullisia vaihtokelpoisia lääkkeitä.

Annosjakelupussit tulevat apteekkiin joka toinen lauantai, ja ne ovat noudettavissa maanantaina. Lääkitysjakso alkaa aina keskiviikkona, joten pelivaraa on noin kolme päivää. Annosjakelutilaukset tehdään edellisen viikon keskiviikkona.

Lääkkeiden palauttaminen apteekkiin

Asiakas ei voi palauttaa apteekkiin ostamiaan lääkkeitä muuten kuin lääkejätteenä, sillä apteekkari on vastuussa lääkkeiden laadusta. Täten mikäli lääkkeet ovat olleet asiakkaan hallussa, niitä ei voida hyvittää asiakkaalle, koska apteekki ei voi  myydä niitä uudelleen. Käytäntö perustuu lääkelakiin ja viranomaisten apteekeille antamiin ohjeisiin.

Poikkeuksena tähän on lääkkeiden tuotevirheet, jotka palautetaan apteekkiin ja apteekki lähettää ne tehtaalle jatkotutkimuksiin. Tehdas hyvittää virheellisen valmisteen asiakkaalle.

Mikäli huomaat apteekin tehneen toimitusvirheen, ota yhteyttä apteekkiin tilanteen korjaamiseksi.

Lääkejätteiden vastaanotto

Vastaanotamme hävitettäväksi vanhentuneita ja käytöstä poistuneita lääkkeitä maksutta kotitalouksilta. Jodia sisältävät lääkevalmisteet (Betadine, Jodix) pitää olla alkuperäispakkauksessa erillään muista lääkejätteistä. Elohopeakuumemittarit tuodaan sellaisenaan. Mikäli elohopeakuumemittari on rikkoutunut, se tuodaan esimerkiksi lasipurkkiin pakattuna. Huomioi, että uudet elohopeattomat kuumemittarit muun muassa Geratherm voidaan hävittää talousjätteen mukana, sillä se ei sisällä ympäristölle vaarallisia aineita. Injektioneulat voidaan kerätä esimerkiksi muoviseen mehupulloon ja tuoda apteekkiin. Neuloja ei saa palauttaa irtonaisena. Muut lääkkeet voit tyhjentää alkuperäispakkauksista esimerkiksi muovipussiin ja tuoda apteekkiin. Otathan aina ohjetarrat pois pakkauksista. Kerro aina apteekin henkilökunnalle, mikäli tuomasi lääkejätteet sisältävät jodia, elohopeaa tai injektioneuloja.

Terveydeksi -lehti

Meiltä saat aina tuoreimman Terveydeksi-lehden. Lehdessä on luotettavaa tietoa terveydestä, sairauksien hoidosta ja ennaltaehkäisystä, lääkkeistä ja niiden oikeasta käytöstä sekä apteekkipalveluista.

YHTEYSTIEDOT


Puhakankatu 9-11
53600 LAPPEENRANTA
Sijainti kartalla >>

Puh. 05 - 453 0009 pvm / mpm
email: lappeenrannan1apteekki(at)apteekit.net 

AVOINNA

ma – pe                   8-20

la                             8-18

su                           11-18